OS-fixerad? Jag?

Jag har sagt det förr och jag säger det igen:
Vad är det med SVT:s anala intresse för friidrott?
Enligt tablån så ska de inte visa Jörgen Perssons bronsmatch i pingisen i ettan, utan i 24:an.
Varför? Jo, det är ju friidrott i ettan.
Friidrott kan man aldrig aldrig aldrig låta komma i skymundan i någon annan kanal.
För tänk om man missar en presentation av en löpare?

Sova middag.

När han blir trött så blir han först varm uppe vid öronen. Sprider sig ner till axlarna. Jag lägger mig på rygg, han ligger på min mage och borrar in näsan i min hals, jag kliar honom på ryggen, som min pappa brukade göra. Han blir kokhet ner över ryggen och hans huvud är som ett element som gör att jag får en svetttår i ögat som svider härligt. Han håller på och rör sig en massa och jag kan inte se om han sover, men jag lägger ner honom bredvid mig i soffan, på kudden jag ligger på, han tittar på mig och jag säger att vi lägger oss såhär istället. Jag hamnar med armen under honom och han sover. Jag ligger kvar en stund och tittar på honom, frigör mig sen, för han har överfört all sin värme till mig.
Han har en stor tuss med katthår som fastnat längst bak på blöjan och jag älskar honom.

Älskade Kenta - Älskade Stoffe

När jag i tisdags var och sa hejdå till mitt jobb som jag slutade förra veckan, så kom minstingen på dagis framtultande och la ett paket i mitt knä, från honom och hans familj. Hela scenen var mycket rörande.
I paketet så fick jag Mods-triologin, vars existens jag alltid vetat om och varit nyfiken på. Men det har inte riktigt blivit av liksom. Jag har inte vetat bättre.
Älskade Kenta - Älskade Stoffe!
Inte visste jag att Kenta ens hade varit så ung, någonsin. Och Stoffe kände jag inte ens till, hans sneda leende och hesa röst. 18 och 17 år i en lägenhet på Regeringsgatan. När de letar fram en slatt körsbärsvin bland tompavorna under diskbänken, som de smuttar på till frukost. När Kenta ropar till Stoffe i andra rummet och frågar om han vill ha halva mackan, och Kenta har svårt att dela på knäckebrödsmackan, eftersom den är så liten. Men han gör det och lägger ena halvan på Stoffes plats och bryter av en liten bonusbit och lägger dit, han måste tyckt Stoffes del var för liten. Kenta tvättar håret i en balja och värmer vatten på spisen och ropar på Stoffe som får komma och hjälpa honom skölja.
Älskade Kenta - Älskade Stoffe!
Tänk om jag hade vetat vilka ni var medan ni fortfarande levde.

Den underhållande Jonas Karlsson.

Att Jonas Karlsson har sportjournalistikens mest oförtjänta karriär har jag redn nämnt nångång.
Men idag i höjdhoppsfinalen var han riktigt underhållande.
Han slängde ur sig riktiga klassiker som:
"Återigen, det gället att inte riva".
Sedan började han prata om Johnny Holm och han berättade att Stefan Holm var långt ifrån den ende som hade sin tränare som pappa...
En efter en räknade han upp dem (vid namn, som jag tyvärr inte hann lägga på minnet):
"Och han har sin tränare som pappa, och han har sin tränare som pappa, och han har sin tränare som pappa, och han har sina tränare som pappa, och han har sin tränare som pappa... (paus) Eller pappa som tränare".
PING låter det även hos en sån som Jonas Karlsson när poletten trillar ner, och alla vi tittare förstår att höjdhoppare som regel inte adopterade av sina tränare.

Vad kom först - idioten eller Folkpartisten?

Vad är det med Folkpartiet och idioter egentligen?
Det började med att Lars Leijonborg en vacker dag åkte ner till Danmark för att debattera med dansken med med den förskjutna begåvningsprofilen, Pia Kjaersgard, mot den främlingsfientliga politik som hennes parti Dansk Folkeparti stod för. Leijonborg var hur cool som helst, tittade Kjaersgard stint i ögonen och sa nåt i stil med att "det här är smörja" och rev sönder Dansk Folkepartis partiprogram mitt framför Pia Kjaersgards ögon när hon var mitt i en mening. Lars fick vara Leijonkung ett tag, till och med i mina ögon.
Men någonting hände under den där debatten. Jag undrar vad Lars egentligen tänkte på när han satt och rev sönder den där pappersluntan. Tänkte han "Shit vad jag är cool som river det här, det här kommer jag att vinna röster på... men hon är ganska sexig när hon tittar på mig med den där blicken, och tänk vad bra det går för hennes parti, tänk vad många röster vi kunde få om vi också skulle gå och bli lite rasistiska... gud vad jag är sugen på bacon".
Så måste han ha tänkt, för så blev det.
Det var ungefär då, när Folkpartiet bestämde sig för att rida på den främlingsfientliga vågen, som de började med sin tradition av att ha personer med utländsk bakgrund som talesmän för sina integrationsfrågor. Vilket ju självklart var ett genidrag, eftersom det ger mer tyngd åt frågan om att man ska börja ställa hårdare krav på flyktingar och invandrare för att de ska få komma till Sverige, om en invandrare själv argumenterar för det. "Titta på mig, jag är invandrare, jag måste ju veta vad jag pratar om!" liksom. Som att alla skulle ha det lika lätt som han/hon helt tydligt har haft.
Folkpartiet påstår ju självklart inte direkt att de vill minska invandringen, de vill bara ställa krav och införa prov för att man ska få komma hit. Vilket såklart betyder att fler människor kommer bli nekade att komma hit, vilket ju direkt innebär en minskad invandring. Folkpariet använder ju självklart så fina ord de kan, för samma sak som Sverigedemokraterna säger rakt ut. Folkpartiet skulle ju förstås aldrig erkänna detta. Nej, då använder man istället argumentet om att invandrare och flyktingar skall anpassas bättre till det svenska samhället, vilket de ska göra om de sattes på hårdare prov och högre krav.
Det är som de som säger att de inte är rasister utan nationalister. Sure balabäjkon. Själv har jag hittills aldrig träffat en enda "nationalist" som jag inte heller har kunnat klassa som rasist. Men visst, mina gränser för rasism är också ganska hårt dragna. Men dock, det är bara olika ord för samma saker.
I Sverige (och säkert också på många andra håll) så är vi otroligt rädda för att bli kallade rasister. Det har något med våra väldigt höga tankar om oss själva som folk att göra, ett utbildat, tålmodigt och generöst folk. Rasism liksom inte i den bilden av oss själva, så därför hittar vi på andra ord om våra främlingsfientliga strömningar (eller är det flytningar?). Ord som inte är till bara för att lura andra, utan även oss själva. Folk kallar sig inte för rasister inför andra och inte heller inför dem själva, trots att deras handlingar och uttalanden talar sitt tydliga språk.
Det är därför det är så extra genialiskt av Folkpartiet att utse Nyamko Sabuni som integrationsminister. För folk vågar inte kalla henne för idiot, i rädsla att själva bli kallade rasister. Ingen säger heller att hon är rasist, eftersom hon själv är invandrare.
Så i slutändan blir hon varken kallad idiot eller rasist, trots att hon helt tydligt är både och.
Om ni vill veta mer om Nyamko Sabunis person, mysiga arbete och allmänna idioti så kan ni läsa den här artikeln som jag hittade när jag googlade på Sabunis namn, efterom jag var osäker på hur hennes namn stavades (försök inte, Leijonborg är inte heller ett självklart stavat namn):

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?a=691195

Den artikeln (eller krönikan, som det kanske snarare är) avhandlar lite vad jag har just har skrivit, så om jag hade vetat det så hade jag kunnat länka mycket tidigare och sparat massor av tid...

Men det är inte därför jag skriver det här. Det här var egentligen bara en - om än dock ganska lång - prolog till det jag skulle skriva om idioten Jan Björklund.
Jan Björklund har ända sen han blev skolborgarråd i Stockholm försökt skjuta den moderna pedagogiken i sank, till förmån för betydligt mer populistiska idéer. Att Björklund själv inte har några pedagogiska kunskaper verkar liksom inte vara några problem. Sådant är sällan ett problem inom den populistiska politiken, där det oftast handlar om att säga det som folk vill höra. Så att den nya svenska skolpolitiken inte är baserat på några riktiga pedgogiska idéer, gör tydligen inget. Inte när ens väljare gärna argumenterar som "På min tid så var det banne mig ordning i skolan, och man fick minsann lära sig saker, vilket inte verkar vara prioriterat i dagens skola. Nej, det måste slutas daltas i skolan (eller varför inte med invandringen?)!". Detta argument är som jag hoppas ni förstår mer idiotiskt än mycket annat. Om ni inte förstå varför så läs det här istället: "När jag var liten så brukade farsan ge en stryk lite då och då, men inte har det blivit något fel på mig!".
Jag tänker inte gå in på någon barnpsykologi, eftersom jag förutsätter att alla som läser det här förstår varför man inte ska slå barn. Tyvärr tror jag inte att alla som läser det här förstår att man inte ska ge barn betyg i första klass. Tyvärr hör de båda ihop.
Men det är inte därför jag skriver det här.
Det enda jag vill få fram med den här texten är egentligen att påvisa att Jan Björklund inte hör hemma på en ministerpost i den svenska regeringen.
I tisdagens DN står det i huvuddelen om det nya med skriftliga omdömen från första klass, om dess fördelar och om dess nackdelar och de farhågor som märks inför införandet denna höst. Följande är ett utdrag ur Emma Thelénius-Wanlers artikel:

Metta Fjelkner, som är ordförande i Lärarnas riksförbund, håller med.

- Skriftliga omdömen och ordentlig information är ett måste, det ska vara så att föräldrarna vet hur det går för barnen. Däremot är jag väldigt kritisk till att omdömena ska vara betygsliknande. Skälet till det är helt enkelt att man lämnar över till varje kommun och rektor att använda vilket betygssy­stem man vill, säger hon.

Jan Björklund viftar bort deras farhågor.
- De ser spöken på ljusa dagen. När det här väl har kommit i gång är jag övertygad om att föräldrarna kommer att vara nöjda.

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?a=817205

Överhuvudtaget så verkar borgarna ha slutat att argumentera, och ersatt detta med en "lita på oss"-attityd. Samma sak kunde höras när riksdagen argumenterade FRA-lagen. På frågan "Hur ska ni kunna garantera att lagen inte kommer att användas för några andra ändamål än de ni har angivit, när de exakta förutsättningarna för lagen utformas av den sittande regering, utan insyn?".
"Det kommer den inte att göra, lita på oss".
Nej, det tänker jag inte göra. Att ni inte kan lägga fram argument i frågan pekar tyvärr på att ni inte har några, att ni inte kan garantera dessa saker. Ni kan nog övertyga oss om att vi ska lita på ert ärliga uppsåt. Men vad händer när nästa regering bildas? Hur kan ni garantera här och idag att vi också kommer att kunna lita på deras ärliga uppsåt, när varken vi eller ni vet vilka människor som denna regering kommer att bestå av?
Till den alldeles nya borgerliga traditionen i ickeargumentation sällar sig nu alltså även Jan Bjöklund: "Lita på mig, alla kommer att bli nöjda". Hur kan han veta att allt kommer att bli bra och att alla kommer bli nöjda, när det är upp till varje enskild rektor att utforma dessa omdömen? Med vilken övernaturlig kunskap och vetskap går han in och garanterar varje svensk rektors intentioner med detta system? Ingen, naturligtvis. Rektorerna är utom hans kontroll, vilket han vet, det är därför han väljer att inte argumentera.
Det enda Jan Björklund har att säga om de enorma luckor och pedagogiska risker detta system innehåller är alltså "De ser spöken på ljusa dagen. När det här väl har kommit i gång är jag övertygad om att föräldrarna kommer att vara nöjda".

Jan Björklund kan inte bättre än så. För idioter kan inte bättre än så.

Friidrott är att dö en smula.

När friidrotten börjar – då börjar OS på riktigt. I mitt arsle möjligtvis. Kan det verkligen bara vara jag som har insett att friidrott är att låta OS dö en smula? Varför har vi denna löjliga perversion att sitta och titta på trettiotvå försökslöpande 400-meterskombatanter presenteras en och en, ansikte för ansikte, meninglös persondata för meningslös persondata? Varför måste vi se när släggkastarna presenteras, en och en, etc och etc, redan i försöken? Varför måste vi ens se dem kasta sina dumma försök, när det inte ens finns en ukrainare i blått och gult som man skulle kunna låtsas var en svensk? Är det för att SVT:s Jonas Karlsson (sport-tv:s mest oförtjänta karriär för övrigt) själv kastade fyra släggor när han var tolv? Det kan det inte vara, eftersom man går igenom samma procedur med diskuskastarna, spjutkastarna och kulstötarna.
Varför är vi överhuvudtaget så förtjusta i friidrott? Kan det vara för att det är den mest hjärndöda av alla sporter? Kan det verkligen stå så illa till med oss? Att vi måste ha något enkelt och lätt att förstå för att bli underhållna? För friidrotten är ju i princip befriad från några regler att fördjupa sig i. Om det mot förmodan finns några regler i någon gren, så är de reglerna oftast inbakade i grenens namn (läs: tresteg).
Så varför viker SVT hela sin kanal ett till att bara visa friidrott? När man kan se Litauen spela basket, landet som kommer vara de enda som har något att sätta emot USA? Eller när man kan se badmintondubbel, denna makalösa uppvisning i snabbhet, styrka och precision, med bolldueller som tennisen bara drömmer om. Eller varför inte en gång för alla få lära sig reglerna i baseboll, så man äntligen fattar någonting av de där sportfilmerna från amerikatt?
Friidrott ser vi ju ändå året om i varenda sketen Golden League- gala!
Är vi verkligen så tråkiga att vi inte har någon lust att lära oss något nytt? Att se en sport som vi aldrig har sett, och få krypa längre och längre in i den, med alla dess små regler och traditioner. Jag har svårt att tänka mig det. Vinter-OS har ju för fan fått varenda medelsvensk att diskutera curling istället för väder när det blivit tvungna att kallprata med varandra. Då ska man väl kunna få oss lite intresserade av kanotslalom också? Men vinter-OS har å andra sidan ingen motsvarighet till friidrott heller, så det beror väl på det. Man blir tvungen att hitta de små sporterna i vinter-OS, eftersom alla vintersporter är små.
Och om det inte är fucking friidrott så är det fucking simning. Om en fjunig grabb kan vinna åtta guld i ett och samma OS så beror det inte lika mycket på att han är en fantastisk idrottsman som att han faktiskt har åtta chanser på att vinna guld. Jaja, han är störst genom alla tider, men det är ju bara simmare som kan vinna åtta guld, om man inte inte börjar kräva att Usain Bolt ska börja dubblera med kula, 3000 meter hinder och kast med liten boll.
Så våga vägra friidrotten och simningen i OS, och bläddra över till det där som ser totalt obegripligt ut.
Så länge det inte är landhockey såklart, för det är fortfarande bara idiotiskt.