Friidrott är att dö en smula.

När friidrotten börjar – då börjar OS på riktigt. I mitt arsle möjligtvis. Kan det verkligen bara vara jag som har insett att friidrott är att låta OS dö en smula? Varför har vi denna löjliga perversion att sitta och titta på trettiotvå försökslöpande 400-meterskombatanter presenteras en och en, ansikte för ansikte, meninglös persondata för meningslös persondata? Varför måste vi se när släggkastarna presenteras, en och en, etc och etc, redan i försöken? Varför måste vi ens se dem kasta sina dumma försök, när det inte ens finns en ukrainare i blått och gult som man skulle kunna låtsas var en svensk? Är det för att SVT:s Jonas Karlsson (sport-tv:s mest oförtjänta karriär för övrigt) själv kastade fyra släggor när han var tolv? Det kan det inte vara, eftersom man går igenom samma procedur med diskuskastarna, spjutkastarna och kulstötarna.
Varför är vi överhuvudtaget så förtjusta i friidrott? Kan det vara för att det är den mest hjärndöda av alla sporter? Kan det verkligen stå så illa till med oss? Att vi måste ha något enkelt och lätt att förstå för att bli underhållna? För friidrotten är ju i princip befriad från några regler att fördjupa sig i. Om det mot förmodan finns några regler i någon gren, så är de reglerna oftast inbakade i grenens namn (läs: tresteg).
Så varför viker SVT hela sin kanal ett till att bara visa friidrott? När man kan se Litauen spela basket, landet som kommer vara de enda som har något att sätta emot USA? Eller när man kan se badmintondubbel, denna makalösa uppvisning i snabbhet, styrka och precision, med bolldueller som tennisen bara drömmer om. Eller varför inte en gång för alla få lära sig reglerna i baseboll, så man äntligen fattar någonting av de där sportfilmerna från amerikatt?
Friidrott ser vi ju ändå året om i varenda sketen Golden League- gala!
Är vi verkligen så tråkiga att vi inte har någon lust att lära oss något nytt? Att se en sport som vi aldrig har sett, och få krypa längre och längre in i den, med alla dess små regler och traditioner. Jag har svårt att tänka mig det. Vinter-OS har ju för fan fått varenda medelsvensk att diskutera curling istället för väder när det blivit tvungna att kallprata med varandra. Då ska man väl kunna få oss lite intresserade av kanotslalom också? Men vinter-OS har å andra sidan ingen motsvarighet till friidrott heller, så det beror väl på det. Man blir tvungen att hitta de små sporterna i vinter-OS, eftersom alla vintersporter är små.
Och om det inte är fucking friidrott så är det fucking simning. Om en fjunig grabb kan vinna åtta guld i ett och samma OS så beror det inte lika mycket på att han är en fantastisk idrottsman som att han faktiskt har åtta chanser på att vinna guld. Jaja, han är störst genom alla tider, men det är ju bara simmare som kan vinna åtta guld, om man inte inte börjar kräva att Usain Bolt ska börja dubblera med kula, 3000 meter hinder och kast med liten boll.
Så våga vägra friidrotten och simningen i OS, och bläddra över till det där som ser totalt obegripligt ut.
Så länge det inte är landhockey såklart, för det är fortfarande bara idiotiskt.

Kommentarer
Postat av: Aggo

Jag kan baseballreglerna.

2008-08-19 @ 16:57:22

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback